Robotarm ansluten till AutoStore på Solar

Efter att Solar implementerat AutoStore under 2018 steg deras plockproduktivitet till skyarna. Nu blir de den första kunden som sätter robotplockningsenheten eOperator i en produktionsmiljö.

Solar grundades år 1919 när en ung visionär från Danmark förutspådde hur industrialisering och elektrifiering skulle skapa ett behov av elektriska komponenter. Idag är företaget börsnoterat och har 3000 anställda samt dotterbolag i fem länder.

Trots att det är över hundra år sedan Solar startades har de fortfarande kvar samma visionära anda och är fast beslutna att omfamna ny teknik. Då deras främsta försäljningsargument är snabba och exakta leveranser blev det naturligt för dem att koppla ihop sin befintliga AutoStore-lösning med Element Logics robotteknik, eOperator. En lösning som nu gör Solar till en av de första i världen att automatisera orderplockning.

Modernisering med eOperator

“Kraven på effektivitet och utveckling är höga, och vi på Solar vill vara en del av den robotiska och tekniska utvecklingen”, säger Sondre Ressem, VP Operations på Solar.

Element Logics robotplockningsenhet, eOperator, har varit igång på Solars lager i Norge i ett par månader. Den plockar kundorder från karusellporten i AutoStore direkt till paket som är redo att skickas ut till kund.

Citat "Kraven på effektivitet och utveckling är höga, och vi på Solar vill vara en del av den robotiska och tekniska utvecklingen", säger Sondre Ressem, VP Operations på Solar.

”Vi ville att eOperator skulle hålla jämna steg med utvecklingen i samhället. Vårt mål är att fortsätta växa samtidigt som vi fokuserar på kostnad, effektivitet, hållbarhet och digitalisering. För att göra detta måste vi ta in ny teknik som kan hjälpa oss i vårt dagliga arbete och produktion, säger Ressem.

Installationen är en milstolpe

”Trycket på distributionskedjorna är idag enormt. Därför skapade vi eOperator för att hjälpa våra kunder att bli effektivare genom automatisering, säger Henrik Berglund, affärsutvecklare på Element Logic.

Berglund, som varit ansvarig för utvecklingen av eOperator, berättar att installationen på Solar är en milstolpe.

”Nu arbetar den på ett riktigt lager i en produktionsmiljö, hanterar riktiga kundorder och drivs av Solars lagerpersonal. Antalet plockbara produkter och prestandan överträffar också våra förväntningar, säger Berglund.

En viktig anledning till att välja just Element Logic som automatiseringspartner är skalbarheten som ger kunderna möjlighet att växa med systemet.

”eOperator är ett nytt verktyg inom skalbarhet. För många kunder blir detta en naturlig utveckling av deras automatiserade lager, förklarar Berglund.

Henrik Berglund

eOperator – nästa nivå av automatisering

”Vi var de första som implementerade AutoStore i lager och nu är vi de första som framgångsrikt integrerat eOperator”, förklarar Niklas Top Aanensen, key account manager för Element Logic Norge.

Tillskottet av eOperator gör att Element Logic nu kan skapa ännu mer effektiva och pålitliga automatiseringslösningar för företagskunder inom många olika branscher och storlekar. Kunderna kan sen förbättra sin orderkapacitet, godshantering och leveranstid.

Solar

”Robotarmen kan se en ny produkt och försöka plocka upp den utan någon förprogrammering för det specifika föremålet. Med andra ord kan våra kunder enkelt utöka sin produktportfölj, säger Aanensen.

eOperator
INTELLIGENT: Genom maskininlärning lär eOperator sig av misstag och hittar automatiskt det bästa sättet att välja ett föremål.

Automatiserad plockning – integrerat med AutoStore

eOperator hjälper Solar i sin dagliga produktion, berättar avdelningschefen Dan Espen Kvale.

“Installationen var ‘plug and play’ och feedbacken från lagerarbetarna är att den är lätt att använda”, säger Kvale. “Med den här robotarmen vidareutvecklar vi vår AutoStore-lösning och ligger i teknisk framkant av vår bransch.”

autostore
EVOLUTION: eOperator gör Solars AutoStore-lösning ännu mer effektiv.

Robotarmen arbetar vid en karusellport i en tunnel under AutoStore-rutnätet och smälter in perfekt mellan lagerarbetare på andra plockstationer. Den omges av transportband som transporterar paket till lagrets ingång.

”Det fungerar riktigt bra. Vi är intresserade av vidareutveckling för att se om vi kan inkludera ännu fler robotarmar i vår produktion, säger Ressem.

Detta är eOperator
eOperator är Element Logics robotplockningsteknik eller robotarmslösning. Den är utvecklad för att fungera tillsammans med AutoStore för att ytterligare automatisera lager. Med hjälp av maskininlärning ökar eOperator orderkapaciteten, godshanteringen och leveranstiden samt skapar en länk mellan AutoStore och materialflödet.

Armen är baserad på hårdvara från robotföretaget Right Hand Robotics i Boston. Under två år har den ständigt utvecklats genom noggranna tester från Element Logics FoU-avdelning för att kunna bli den färdiga lösning den är idag. Genom sin mjukvara kan eOperator kommunicera med alla lagerhanteringssystem, AutoStores robotar och programvaran i vår eManager.

Lagerarbetare skeptiska till en början

”Några medarbetare var skeptiska i början och oroliga att robotarmen skulle ta över deras uppgifter. Men efter att ha arbetat med den ett tag ser de att det förbättrar deras dagliga arbete, säger Kvale.

”Att få tillgång till ny teknik och utveckla nya färdigheter gör något med våra anställda. De tycker att det är spännande att arbeta med avancerad teknik, tillägger Ressem.

Foto på kvinna
ARBETAR HAND I HAND: Solars superanvändare Eva har på senaste tiden arbetat med eOperator.

Fakta:

● 1.150 m2 nät
● 40 Red Line-robotar
● 1 eOperator
● 35.000 lådor
● 12 karusellportar
● eManager

Dan Espen Kvale with warehouse in background Packages being transported through warehouse on conveyor belts.

Vill du lära dig mer om eOperator?

Kontakta oss för att få reda på hur vår robotarm kan hjälpa dig!

Kontakta oss