Svenska Apotea först i världen med integrerat robotplock i AutoStore

Sveriges ledande nätapotek Apotea ställer höga krav på sitt lager att snabbt, enkelt och smidigt leverera ca. 50 000 beställningar om dagen. Den maximala kapaciteten stärks avsevärt genom att installera det framgångsrika AutoStore-automationssystemet från Element Logic. För första gången installeras automation för hela processen, inklusive den unika plockroboten, eOperator, som arbetar dygnet runt tillsammans med AutoStore.

Se filmen från Apoteas logistikcenter:

 

Apoteksprodukter är en av de snabbast växande e-handelsbranscherna i världen. Apotea.se är Sveriges största nätapotek och erbjuder landets mest heltäckande sortiment med över 24 000 receptfria produkter och nästan 16 000 receptbelagda läkemedel för både människor och djur. Sedan starten 2011 har omsättningen ökat från cirka 1,1 miljoner euro till 450 miljoner euro. Företaget har även tagit emot olika priser och utmärkelser, bland annat utsetts till Svenskarnas favoritbutik på nätet (PostNord) 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021.

Branschens främsta kundupplevelse

Apotea strävar efter att erbjuda branschens och e-handelns främsta kundupplevelse, där förväntningarna överträffas genom trevlig och enkel shopping som attraherar både befintliga och nya kunder. En viktig del i att uppnå detta är snabba och precisa leveranser, som utgår från Apoteas logistikcenter i Morgongåva företagspark, sex mil väster om Uppsala. Anläggningen, som invigdes 2018 och är 38 000 kvadratmeter stor, skickar iväg över 1 miljon paket varje månad. Under 2022 har företaget haft ett stort automationsfokus.

– Apotea är ett nätapotek och vår affärsidé är snabba leveranser, stort utbud och att vi levererar gratis. Snabbt, billigt och fri frakt säger mycket om vad vi gör här. Och det är vad våra kunder tycker är viktigt. Vi skickar ut cirka 50 000 paket om dagen, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Pär Svärdson, grundare och VD på Apotea

 

Möter utmaningarna med AutoStore

Under pandemin ökade Apoteas efterfrågan snabbt. De massiva och ständigt ökande beställningarna ställer stora krav på företagets logistikcenter och för att lösa detta har Apotea satsat på automatisering från Element Logic som tar hand om hela processen – från inleverans till utleverans, via AutoStore, eOperator och ytterligare funktioner.

Installationen omfattar 20 000 lådor (med plats för totalt 25 000), 30 AutoStore-robotar (R5) och fyra karusellportar, medan tre hanteras av plockroboten eOperator. Målet är att optimera leveransen samt öka effektiviteten och bättre klara av stora variationer i orderingång, som kan uppstå över tid. Apoteas nya installation är ett samarbete mellan Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics och Apotea. I december 2022 träffades alla VD:s och grundare från respektive företag på Apoteas logistikcenter i Sverige för att inviga systemet.

Från vänster: VD för AutoStore Mats Hovland Vikse, Grundare och VD för Apotea Pär Svärdson, VD för Element Logic Dag-Adler Blakseth, Medgrundare av RightHand Robotics Yaro Tenzer
Från vänster: VD för AutoStore Mats Hovland Vikse, Grundare och VD för Apotea Pär Svärdson, VD för Element Logic Dag-Adler Blakseth, Medgrundare av RightHand Robotics Yaro Tenzer

 

– Under pandemin tittade vi på att bygga ut kapaciteten för att kunna gå från att leverera 50 000 ordrar till 100 000 ordrar. Det var då vi började titta på Element Logic och AutoStore. När vi bestämde oss för att installera AutoStore var det just förmågan att kunna robotisera plockningen som var en av drivkrafterna. Det var viktigt att få den typ av lösning vi ville ha, som blir väldigt effektiv för oss, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

Thomas Karlsson, Managing Diretor på Element Logic Sverige

 

En skalbar lösning som är lätt att integrera

AutoStore är en modulär och skalbar robotlösning för att lagra lådor med produkter extremt effektivt. Efter plockning från AutoStore går ordern antingen direkt till leverans eller tillbaka för att fyllas med ytterligare produkter. Jämfört med ett manuellt lager är plockprestandan tio gånger högre med AutoStore. Systemet består av ett rutnät, där robotar plockar och levererar varor på de smartast möjliga vägarna i nätet, vilket beräknas av styrenheten. Robotarna jobbar dygnet runt och laddar sig själva när det behövs. De flyttar runt lådor samtidigt som mjukvaran har fullständig kontroll över lådornas innehåll. Vid portarna levereras det plockade godset till operatören för vidare hantering. I Apoteas logistikcenter är detta sömlöst integrerat med övriga automationszoner. Inledningsvis beräknas den nya kapaciteten på Apotea bli 800 orderrader i timmen.

Lagersystem AutoStore, Element Logic

– För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar, säger Pär Svärdson.

 

Pär Svärdson, grundare och VD på Apotea

 

Plockroboten eOperator – en unik automationslösning

Installationen av eOperator innebär att Apotea investerar i världens mest avancerade plockrobot, vilket gör dem till pionjärer internationellt sett till att låta robotar plocka från en AutoStore. eOperator plockar automatiskt 24/7 och genom maskininlärning väljer eOperator automatiskt det bästa sättet att hantera en vara som ska plockas från AutoStore, vilket optimerar såväl orderkapacitet som godshantering och leveranstid.

Apotea lagersystem AutoStore, Element Logic

– Leveranstiden är väldigt viktig för oss. eOperator öppnar upp för att kunna leverera snabbt till kund, även nätter och helger. Då får vi en 24h drift som är helt exceptionell. Vi får en bättre effektivitet, snabbare leveranser, allt blir billigare och effektivare. Då blev det naturligt att säga; ja men nu kör vi, fortsätter Pär Svärdson.

Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige

Sveriges mest hållbara e-handel vill leda utvecklingen

Apotea är inte bara den svenska marknadens ledande apotek online utan även Sveriges mest hållbara e-handel, enligt Sustainable Brand Index 2020 och 2021. Man har även fått utmärkelserna för Årets hållbarhet av PriceRunner 2022 och Sveriges mest hållbara
e-handelsföretag i PostNords konsumentundersökning 2021. Apoteas mål är att minska klimatavtrycket genom hela kedjan, från produktion till slutkonsument. Logistikanläggningen är miljöcertifierad som Miljöbyggnad Silver. Dessutom har man en av Sveriges största solcellsanläggningar på logistikcentrets tak, som försörjer hela AutoStore-systemet. Den består av ca 5 500 solcellsmoduler, över en yta på 9 100 kvadratmeter, som ger en kapacitet (1,5 MW), motsvarande vad 70 hus förbrukar på ett år eller vad som behövs för att köra en elbil 230 gånger runt om i världen.

En av Sveriges största solcellsinstallationer

– Vårt mål är att bli Sveriges mest hållbara företag, och det är både ett djärvt och ett ambitiöst mål. Det är viktigt för mänskligheten, för vår miljö, men också för att vara konkurrenskraftiga; jag tror att framtidens kunder kommer att kräva ett helt annat förhållningssätt till hållbarhet från företagen än vad man gör idag. På taket har vi en av Sveriges största solcellsinstallationer. Den består av 5 500 solpaneler som producerar nästan all vår energiförbrukning, förklarar Pär Svärdson.

Pär Svärdson, grundare och VD på Apotea

En mer inspirerande arbetsplats

Enligt Pär Svärdson innebär installationen av AutoStore i Apoteas logistikcenter inte bara sparat utrymme, sänkta kostnader och ökad lagereffektivitet. Företaget utvecklar även medarbetarnas arbetsplats vilket bidrar till ökad status och stimulans för operatörerna.

Automatiserade plocksystem
– Många av våra medarbetare har det här som sitt första jobb, och många av dem är unga. Jag tycker att det är en fantastisk utvecklingsprocess att gå från en arbetsmodell där man börjar med ett manuellt jobb och sedan lär sig om teknik och att arbeta med robotar. Det är väldigt utvecklande att gå från att lyfta paket till att bli robotoperatör, avslutar Pär Svärdson.

Se filmen från Apoteas logistikcenter:

 

Fakta om Element Logics installation:

  • 20 000 lådor (med plats för totalt 25 000)
  • 30 AutoStore-robotar (R5)
  • 4 karusellportar
  • 3 plockrobotar (eOperator)
  • 800 orderrader per timme (beräknad kapacitet)
  • 24/7 verksamhet

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt lager?

Kontakta oss idag!