XXL Gardermoen facility

Besök sportvarubutiken XXLs automatiska lager

XXL är en av världens snabbast växande återförsäljare av sportvaror och driver för närvarande 90 butiker i Norge, Sverige, Danmark, Finland och Österrike utöver sina webbutiker. Företaget har tre logistikcentra i Norge, Sverige och Österrike, alla utrustade med robotlösningar från Element Logic. XXL har 5500 anställda och en intäkt 2020 på 10,4 miljarder NOK (1,5 miljarder Euro).

Varför AutoStore av Element Logic

– Vi valde AutoStore i Element Logics regi på grund av dess förmåga att lagra ett stort antal artiklar i en liten lagringskub. Lösningen är mycket effektiv, skalbar och säkerställer att våra leveranser är i tid till våra slutkunder, säger Kai-Remi Berge, AutoStore Manager på XXL Norge.

– Vi ångrar inte vårt val att implementera AutoStore. Lösningen från Element Logic har hjälpt oss att få en effektivare logistik där varorna kommer ännu snabbare ut till slutkunden, fortsätter han.

Kai-Remi Berge

Fördelar med AutoStore

AutoStore-lösningen är mycket effektiv med en extremt hög upptid (98,9%). Systemet är mycket pålitligt samt enkelt att använda och manövrera efter en kort introduktion. XXL har inte haft någon märkbar förändring i hur de arbetar på grund av Covid-19-pandemin 2020/2021. 2019 var XXL först i världen att testa och använda den nya reläporten. Sedan dess har den haft 100% upptid och en 30% högre produktion än karusellportarna, säger Berge.

Läs mer om reläporten här

AutoStore-lösningen

Sedan XXL: s första implementering av AutoStore i Norge så har de implementerat flera nya AutoStore-system i Sverige och Österrike, inklusive tillägg av systemen. Sedan 2010 har 8 förlängningar av XXL Norges AutoStore-lösning implementerats av Element Logic, som går från 10 000 lagerplatser och 10 robotar till 158 000 lagerplatser, 86 robotar och 23 portar, varav en är en reläport. Detta gör lagret till det största i Norge. En tredjepartslösning implementeras också vilket gör det möjligt för AutoStore-lösningen att fungera smidigt med XXL: s befintliga ERP-system och Element Logics eManager- och AutoStore programvara.

Samarbete med Element Logic

– Vi inledde samarbetet 2010 i Norge, 2013 i Sverige och 2020 i Österrike och idag är XXLs lager i Norge det största på den norska marknaden. Element Logic är alltid i tid, följer upp förfrågningar och stöder kunden genom After Market-tjänsten. Tack vare detta har systemet en drifttid på 98,9%, säger Berge.

Avslutningsvis ett råd från Kai-Remi Berge till nya eller potentiella AutoStore-användare: – Se till att du har en långsiktig plan för att kunna skala upp och vara flexibel över tiden.

Fakta och siffror

  • 8000 m2
  • 158 000 lagerplatser
  • 86 robotar
  • 23 portar
  • 1 reläport

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du ha mer information om hur vi kan hjälpa dig att optimera ditt lager?

Kontakta oss