Element Logic

Element Logic närmar sig miljarden

I år förväntas Element Logic få intäkter på 800 miljoner NOK och dessutom förutspås en framtida tillväxt på 40 % när lager- och logistikbranschen i Europa börjar utnyttja robotlager fullt ut.

– Vi ser att tröskeln för att använda robotteknik blir allt lägre. För 3-5 år sedan trodde vi att marknaden skulle plana ut, men istället ser vi en tydlig tillväxt. Fler och fler företag vill automatisera sina lager. Vi på Element Logic har både den längsta erfarenheten och de mest moderna och attraktiva lösningarna. Vi är redo för den stora tillväxten, säger Dag-Adler Blakseth, VD på Element Logic.

– De senaste robotarna från AutoStore – Black Line – kan vara igång mer än 99 % av tiden och byter batteri själva när det behövs. Detta är en av de fördelar som gör lagerverksamheter mycket mer effektiva. Norska och nordiska företag har som ”early adaptors” tidigt börjat använda av robotlager, och det beror delvis på att vi har höga kostnader i Norden. Vi har både höga hyror, höga kostnader för arbetskraft och höga kvalitetskrav. Det driver oss att hitta alternativa lösningar och möjliggör innovation, säger Blakseth.

Plocksystem med robotar

Element Logic befinner sig i den internationella framkanten när det gäller robotlager och lanserar nu en helt ny lösning med en robotarm som kan arbeta tillsammans med både större robotar och människor

Robotarm from Element Logic working with AutoStore robots

– Alla branschexperter talar om robotisering och påpekar att detta är branschens framtid. För oss är det därför väldigt spännande att kunna visa upp lösningen på de utmaningar som alla i branschen står inför, säger Blakseth.

Lösningen bygger på ett samarbete med det amerikanska företaget RightHand Robotics där Element Logics unika mjukvara som används ihop med det norska lagersystemet AutoStore. AutoStore-robotar kör runt och hämtar lådor, och en helt ny robotarm plockar och sorterar föremålen. Maskininlärning, automatisering och sömlös integration med olika affärssystem gör lagerhanteringen snabbare och mer effektivt utan att det finns behov av pauser, semestrar eller sjukfrånvaro.

Element Logic har verksamhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Tyskland, Polen, Benelux, Frankrike och Storbritannien och har – inom de prioriterade segmenten – identifierat cirka 500 potentiella kunder för de kommande åren.

– Vi har många kunder som växer och många som redan är nyfikna på automatiserade lager. Marknaden börjar verkligen mogna och vi är redo att utnyttja den tillväxt vi ser. Det är kunder inom industri och tillverkning och typiska tillväxtföretag som möter de ökande utmaningarna med intralogistik. De borde automatisera sina lager för att upprätthålla och få ännu mer konkurrenskraft, förklarar Blakseth.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Want to learn more?

Get in touch