Foodoase-top-image

FoodOase automatiserar sitt lager – med AutoStore från Element Logic

Onlinebutiker för dagligvaror ökar kontinuerligt, vilket kräver intelligenta och flexibla logistiklösningar. Det tyska företaget FoodOase GmbH tar nu ett avgörande steg mot en framtidssäker och krissäker lagerlogistik – i samarbete med AutoStore®-specialisten Element Logic.

FoodOase erbjuder mat för personer med allergier och intoleranser. När grundaren Sandra Neuber lanserade webbshoppen 2007 var hon en av de första i Tyskland som sålde allergi- och intoleransvänliga livsmedel online. Efter att ha startat som ett litet projekt har FoodOase över tid vuxit till den ledande leverantören inom e-livsmedelssegmentet.

Integrerade logistiken i den egna verksamheten
Under 2019 upplevde FoodOase ytterligare försäljningstillväxt genom integrationen av onlinebutiken querfood.de. En ökning av ordervolymen som också fortsatte under första halvåret 2020, delvis orsakad av den världsomspännande pandemin, Covid-19.

Tidigare hanterade FoodOase sin lagerlogistik externt via en 3PL-leverantör. Med tanke på de positiva tillväxtprognoserna insåg Sandra Neuber snabbt att ett nytt logistikkoncept var nödvändigt. Därför hyrde FoodOase en logistikhall i Hamburg och bestämde sig för att ta över logistiken och integrera den i det egna företaget.

Robotbaserat lagrings- och hämtningssystem
Planeringen och implementeringen av det nya lagret sker i samarbete med bl.a. Element Logic och den tyska logistikkonsulten LogBer. Hjärtat i lagret kommer att vara det helautomatiska, robotbaserade lagrings- och hämtningssystemet, AutoStore® av Element Logic. Under den första expansionsfasen kommer systemet att ha en storlek på 220 m² och är avsett att behandla beställningar från företagets onlinebutiker. Enligt Sandra Neuber är detta en av de största men också viktigaste investeringarna i FoodOase historia.

– Våra kunder förväntar sig att vi skickar deras produkter snabbt och pålitligt. Något som är särskilt viktigt för dem eftersom de har speciella näringsbehov som gör att de vanligtvis inte kan hitta mat i stormarknader som de tål. Med vårt skalbara, automatiska lager vill vi se till att vi alltid kommer att fortsätta att uppfylla dessa förväntningar idag och i framtiden.

Element Logic levererar även fler system
Förutom AutoStore-lösningen kommer Element Logic – i rollen som huvudentreprenör – också att leverera ett lagerhanterings- och materialflödeskontrollsystem i detta projekt. Systemet hanterar och optimerar inte bara AutoStore utan också hela manuella områden i logistikcentret. I det första steget kommer AutoStore-systemet på FoodOase att innehålla 6 100 lagringsfack och 13 AutoStore-robotar. Tre karusellportar är tillgängliga för in- och utgående varor. Den färdiga installationen ska överlämnas till kunden senast i februari 2021.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer?

Kontakta oss

Kontakta oss