AutoStore - Element Logic

NA-KD skalar upp sitt AutoStore-lager

NA-KD är en av världens ledande aktörer inom mode och e-handel med snabba och effektiva leveranser som högsta prioritet. För några år sen byggde man ett nytt AutoStore-lager i Landskrona tillsammans med Element Logic. Nu går man in fas 3 där man skalar upp rejält sett till antal backar, robotar och portar.

NA-KDs globala centrallager i Holland är navet i företagets centraleuropeiska logistik. Sverige och övriga Norden betjänas av AutoStore-lagret i Landskrona. Redan några månader efter att NA-KD gått live med sin ursprungliga automationslösning i Landskrona-lagret, valde man att expandera för att möta ökad efterfrågan. Inledningsvis, i juli 2020, hade man haft en lagringskapacitet på 100 000 backar – där inlagring, plock, packning av främst påsar, utfördes av 100 robotar och 16 Portar. Efter en väldigt smidig start med enkla och flexibla AutoStore samt utökade behov, installerades snart ytterligare 21 robotar och 8 Portar inför Black Friday samma år för att klara den ökade tillväxten – senare också ytterligare 25 000 backar.

Ytterligare expansion för utökad kapacitet
Under 2022 ser NA-KD behov av att skala upp ytterligare och gör därför i expansionsfas 3 en större gridutbyggnad med ytterligare 25 000 backar. Något som tar det totala antalet backar till 150 000. Samtidigt kompletterar man med 6 karusellportar, 30 AutoStore-robotar och en betydande utbyggnad av bansystemet. Det är den största utbyggnaden NA-KD har gjort sedan automatiseringen gick live.

– AutoStore har varit en automatiseringslösning som passat vår tillväxtsresa väldigt bra. Vi har kunnat förbättra vår produktivitet och optimera vår lageryta, samtidigt som vi haft möjlighet att lägga till kapacitet allt eftersom vid utökat behov. Systemets skalbarhet har varit helt avgörande, säger Axel Klittmar, Head of Fulfilment på NA-KD.

– NA-KDs möjlighet att expandera på ett så omfattande sätt i befintliga lokaler är ett bra exempel på flexibiliteten i Element Logics AutoStore-lösningar som möjliggör hög skalbarhet inför eventuella framtida expansioner, utan att för den delen tappa i tillgänglighet, säger Bengt Nilsson Account Manager på Element Logic Sweden.

"NA-KDs möjlighet att expandera på ett så omfattande sätt i befintliga lokaler är ett bra exempel på flexibiliteten i Element Logics AutoStore-lösningar som möjliggör hög skalbarhet inför eventuella framtida expansioner, utan att för den delen tappa i tillgänglighet"

— Bengt Nilsson Account Manager på Element Logic Sweden
Bengt Nilsson

– För ett snabbväxande företag som NA-KD går det inte att planera kapacitet för flera år framåt i tiden. NA-KDs anläggning hör till de större AutoStore-installationerna i Europa och vi är glada över att man är belåtna med systemets enkelhet och flexibilitet samt med Element Logics insats, säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic.

Utbyggnaden av NA-KDs AutoStore-lager pågår september-oktober 2022.

NA-KDs totala AutoStore efter expansion:
150 000 Grid Locations & backar
30 karusellportar
151 robotar (R5), inklusive laddare
Bansystem

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer om AutoStore?

Kontakta oss