J-Spec satsar på automation i nybyggt lager

J-Spec är specialister på eftermarknadstillbehör till alla bilar och säljer till 100% via e-handel. När man satsade på en helt ny lokal med kontor och lager i Karlstad investerade man samtidigt i automationssystemet AutoStore från Element Logic för att framtidssäkra verksamheten.

Företaget J-Spec grundades 2005 av bilentusiaster, då som pionjärer inom import av begagnade japanska sportbilar. Efter några år avvecklades bilimporten och man kom istället att satsa på en webbshop med bildelar och tillbehör, vilket har visat sig vara framgångsrikt.

Fokus på lagereffektivitet och snabba leveranser
Eftersom J-Spec jobbar kontinuerligt med att erbjuda sina kunder snabbast möjliga leveranser, är hög lagereffektivitet av största vikt. Det var därför man tog kontakt med Element Logic när man var i färd med att bygga nya lokaler med kombinerat kontor och lager. För att framtidssäkra sin utveckling väljer J-Spec att automatisera sin lagerdrift genom robotsystemet AutoStore som installeras och implementeras av Element Logic.

Skalbart för framtiden
Element Logics installation hos J-Spec ligger på 5 000 lådor men man har byggt grid så att det enkelt ska vara möjligt att skala upp till 15 000 lådor vid framtida behov. Lådorna flyttas runt i systemets grid med hjälp av 6 robotar, vilket leder fram lagervarorna till 3 portar som är kopplade till systemet.

– Vi strävar efter att ha ett brett attraktivt sortiment med hög lagerhållning. Kunden är alltid i centrum och därför vill vi erbjuda snabbast möjliga leveranser, vilket vi nu kan åstadkomma genom automatisering med Element Logic. Det gör att vi ligger steget före och kan möta framtida tillväxt, säger Fredrik Nilsson, delägare på J-Spec AB

– Vi skapade en lösning som möter J-Spec där de är nu, men som de också kan skala upp i framtiden. De får ett lättöverskådligt system och behöver inte längre hålla koll på hyllorna. Och med den kapacitet företaget har investerat i så kommer de att kunna göra hela sitt nuvarande dagsplock på en halvdag, säger Jörgen Andersson, Sales Manager på Element Logic Sverige.

Element Logics installation i siffror:
5 000 lådor (Grid för 15 000)
3 portar
6 robotar
150 orderrader per timme

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Är du också intresserad av effektiv lagerautomation?

Kontakta oss idag