Matsmart

Matsmart investerar i nytt automatiserat och klimatsmart lager

Idag offentliggör e-handeln Matsmart sin investering i ett nytt, automatiserat lager. Lagret, som kommer att byggas i Örebro, blir över 20 000 kvadratmeter stort och kommer att ha 149 robotar som hjälper personalen att plocka och packa varor. Byggnaden ska drivas av el från solpaneler och beräknas tas i drift våren 2022.

– Det är en väldigt spännande resa vi nu har framför oss. Vi räknar med att vårt nya lager kommer att klara vår tillväxt de närmaste tio åren och inte minst är den här investeringen en viktig pusselbit för att vi ska nå uthållig lönsamhet i Norden, säger Conrad Edgren, Matsmarts logistikchef.

Conrad Edgren - Matsmart

Matsmart, som säljer mat- och konsumentprodukter som annars riskerar att slängas, har vuxit kraftigt varje år sedan starten 2014. Förra året, som var ett rekordår för hela e-handelsbranschen, var inget undantag. Den starka tillväxten är också bakgrunden till att Matsmart nu beslutat att investera i ett nytt robotiserat och automatiserat lager.

– Vårt nuvarande lager är så effektivt det bara går, utifrån sin storlek och organisation. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Men vi närmar oss väldigt snabbt vårt kapacitetstak i nuvarande lokaler och det är dags att växla upp till nästa nivå. Vi räknar mer att vårt nya lager ger oss tre gånger högre kapacitet i ett slag och det finns gott om utrymme att växa ytterligare. Därför hoppas vi också att många av våra medarbetare väljer att följa med till det nya lagret, säger Conrad Edgren.

Det nya lagret ska byggas av fastighetsbolaget Infrahubs, som har lång erfarenhet av e-handel och logistik. Lagerbyggnaden, vars verksamhet kommer att drivas av solpaneler på taket, blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager: 20 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer. I byggnaden kommer 149 robotar att stötta medarbetarna och plockkapaciteten beräknas bli 6000 orderrader per timme. Automatiseringen byggs upp med systemet AutoStore från Element Logic, som bland andra även levererat lagerlösningar till e-handlarna Dustin, NAKD och Nelly.

Thomas Karlsson - Element Logic

– Det är väldigt spännande att vi på Element Logic tillsammans med Matsmart visar att AutoStore är rätt automationslösning för denna typ av snabbväxande eGrocery-verksamhet. Att vi dessutom är med och bidrar till att en aktör inom en allt mer hållbar livsmedelsbransch också får en vass, kostnadseffektiv och mer hållbar logistik är ju ett stort plus i kanten säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic Sverige.

AutoStore

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer?

Kontakta oss