NAKD

NA-KD investerar 100 miljoner i sitt första robotlager

NA-KD är en av Europas topp 20 snabbast växande modekedjor och slår nya rekord varje månad. Som en de världsledande inom mode och e-handel betyder kunderna förstås allt. Effektiva och snabba leveranser är högsta prio och när företaget startar ett nytt lager i Landskrona väljer man därför effektiv automatisering genom systemet AutoStore från Element Logic.

Navet i NA-KDs logistik är ett globalt centrallager i Holland som etablerades 2017. Från den anläggningen, som opereras av en 3PL-partner, betjänas företagets största marknad Tyskland liksom Österrike, Schweiz, Benelux samt resten av världen. För Sverige och övriga Norden startas nu upp ett nytt automatiserat lager i Landskrona.

– Redan när vi startade var vår ambition att vara ett globalt varumärke som erbjöd fri leverans i hela världen. Idag är våra största marknader Tyskland, Norden och västra Europa. För att kunna leverera snabbt, precist och med många olika leveranssätt i Norden beslutade vi 2019 att investera i ett AutoStore-lager. Norden är vår näst största marknad och med det nya lagret ökar vi vår effektivitet och kapar åtminstone en dags ledtid och möjliggör samma-dag-leverans i flera regioner, säger Oscar Von Konow, COO på NA-KD.

Oscar Von Konow, COO på NA-KD.

”Passar vår tillväxtresa perfekt”
Att NA-KD valt just AutoStores automationslösning handlar om man övertygades om systemets enkelhet och flexibilitet.

– Vi utvärderade flera bra automationslösningar, men fastnade för AutoStore eftersom den är så pass enkel, skalbar och flexibel. Att det går att bygga vidare en AutoStore modulärt som ett lego passar vår tillväxtresa perfekt. Det går inte att planera kapacitet för flera år framåt i tiden när man växer så snabbt som vi gör, konstaterar Oscar.

”Anpassad för att leverera över 1 000 order per timme”
Det nya lagret, som NA-KD investerat drygt 100 miljoner kronor i, är initialt 23 000 kvm stort och har flexibiliteten att kunna expanderas till över 40 000 kvm. Element Logic Sweden är partners för AutoStore-systemet och Logent ansvarar för driften av lagret.

– NA-KDs nya automatiserade lager bestyckas till en början med drygt 100 000 backar och 100 robotar, vilket innebär att anläggningen är anpassad för att leverera över 1 000 order per timme. Det gör anläggningen till en av de större AutoStore-installationerna i Europa och vi är glada att vara en del av NA-KDs resa mot en effektivare lagerhantering, säger Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic.

– Det är en stor och viktig satsning för oss som kommer att effektivisera och snabba upp vår nordiska leveransförmåga och på sikt skapa flera hundra arbetstillfällen. Vi efterfrågade en snabb och väl beprövad set-up och jag är imponerad över hur pass snabbt våra partners har satt upp och implementerat automationen i Landskrona, det har verkligen gått sjukt snabbt och så här långt är vi mycket nöjda, avslutar Oscar von Konow.

 

Thomas Karlsson, Managing Director på Element Logic.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer?

Kontakta oss