Vår historia

Ända sedan Element Logic såg dagens ljus 1985 har vi maximerat framgången för lager över hela världen.

Optimerande från dag ett

Sen Element Logic grundades 1985 har vårt mål varit att optimera lagerprestanda. Våra första automatiserade produkter var vertikala karuseller och inom ett decennium blev Element Logic marknadsledande i Norden. Nyckeln till framgång då var densamma som idag: hårt arbetande medarbetare som är stolta över att förstå kundernas behov och tror på ny teknik.

I början skrev vi vår programvara baserat på ett stoppur och räkning av lagerarbetarnas steg. Även om våra metoder har framskridit, förblir kärnan i vår produkt samma: smart automatiserad plockningsteknik förstärkt med vår egen programvara för optimering av lagers arbetsflöden.

Ursprunglig partner till AutoStore

Uppfinnaren av AutoStore-robotarna Ingvar Hognaland och Element Logics grundare Kjell Blakseth träffades redan 2003 på en mässa. Medan branschen skrattade åt deras “galna robotidé”, älskade vi den. Sex månader senare byggde Element Logic världens första AutoStore-anläggning.

De första åren av partnerskapet var dock utmanande eftersom marknaden var ängslig inför automatisering och folk var i allmänhet fokuserade på riskerna. Även om produkten var i sin linda och inte hade den uptime den är känd för idag, var potentialen tydlig för Element Logic.

Ett tätt band bildades mellan Element Logic och AutoStore; två företag som känner och bryr sig om varandra. Och som så småningom växte ihop när produkten var fulländad, och marknaden började mogna.

Expansion

Norden har alltid varit Element Logics hemmaplan, men 2015 sålde vi vårt första AutoStore-projekt utanför Norden. Följande år genererades mer än 50 % av våra intäkter utanför Norge. 2016 öppnade vi vår tyska avdelning, vilket sen har följts av kontor i Storbritannien och Frankrike. Land för land hjälpte vi lager att lyckas på lång sikt genom smarta lösningar med AutoStore, som gav en betydande effektivitet över gränserna. Längs vägen byggde vi såväl den största som den minsta AutoStore-anläggningen i världen.

2020 tilldelades Element Logic europeiska distributionsrättigheter för AutoStore, och öppnade därefter fullskalig verksamhet i flera europeiska länder. Sedan 2020 har vi varit världens största AutoStore-distributör och 2022 uppnådde vi globala distributionsrättigheter, följt av förvärvet av SDI, vilket gör oss till en av världens största systemintegratörer.

Eftersom motståndet mot att använda robotteknologi minskar, har Element Logic de senaste åren haft en omsättningsökning på 30 %, vilket understryker den exponentiella tillväxt som företaget har haft sedan 2014.

Med teknologi som drivkraft

Alltsedan vi köpte vår första dator 1985 har vi aldrig tappat tron på den nya tekniken. Det ligger i Element Logics DNA att vara early adopters och vi har alltid baserat vår affär på teknik. Vår mjukvara är en av våra värdefullaste tillgångar, och den gör det möjligt för våra kunder att maximera sin AutoStore-effektivitet och boosta produktiviteten i deras lager. Tekniken är något som är under ständig utveckling hos vår FoU-avdelning.

Som AutoStore-pionjärer älskar vi robotar som gör lager bättre. Därför inledde Element Logic också ett samarbete med Right Hand Robotics och lanserade en robotarm med maskininlärningsteknik. Robotarmen som installeras vid plockstationer kan plocka föremål som den aldrig tidigare har sett. Medan den plockar så lär den sig och därmed förbättrar den hela tiden sig själv. Eller för att citera en av våra testklienter: “Detta är framtiden för intralogistik, ingen tvekan om det”.

Drivs framåt av människor

Även om vi arbetar med otrolig teknik varje dag, värderar vi på Element Logic människor ännu högre. Vår kultur är inte hierarkisk och vi fokuserar på att skapa en respektfull, ödmjuk och öppen miljö. Detta kännetecknar också hur vi hanterar kunder och deras utmaningar – där ingen utmaning är för liten eller för stor.

Kontakta oss idag

Hitta ditt lokala kontor och hör av dig till oss.

Här finns vi