AutoStore-robotar i automatiserat lager

Över 30 år av optimerade lager – följ med på historien om Element Logic

Ända sedan Element Logic såg dagens ljus i Norge 1985 har vi arbetat för att maximera framgången för företags logistik- och lagerverksamheter. Allt började med att uppfinnaren av AutoStore-robotarna Ingvar Hognaland och en av Element Logics grundare Kjell Blakseth träffades på en mässa 2003. Ett samarbete inleddes och 6 månader senare byggde Element Logic världens första AutoStore-anläggning.

Stark potential från start

Ett tätt band bildades mellan Element Logic och AutoStore med en gemensam förståelse för kundernas behov och en stark tro på den nya tekniken. De första åren blev dock utmanande eftersom marknaden många gånger var ovillig till automatisering. För Element Logic var lösningens potential dock tydlig, även om den då inte hade lika goda siffror på uptime som den har idag. Inom ett decennium blev Element Logic emellertid marknadsledande i Norden, genom den så kallade ”cubic storage”-teknologin. Element Logics kunnande och metodik har utvecklats grundligt sen dess, men kärnan i våra produkter förblir densamma – smart, enkel och skalbar automatiserade lösningar för styckplock (order fulfillment) stöttad med egenutvecklad programvara för optimering av processerna på lagret.

Expansion utanför Norden

2015 såldes det första AutoStore-projektet utanför Norden. Följande år genererades mer än 50 % av Element Logics intäkter utanför Norge. 2016 öppnades bolagets tyska avdelning, vilket sen har följts av kontor i exempelvis Storbritannien och Frankrike. Genom smarta lösningar med AutoStore, har företag i land efter land kunnat optimera sina lagerprocesser och ta steget in framtiden med långsiktig framgång. Längs vägen har Element Logic byggt såväl den största som den minsta AutoStore-anläggningen i världen.

Teknologi och människor i samklang

Element Logic har alltid haft en tilltro till ny teknik och den är under ständig utveckling hos våra R&D-team. Som AutoStore-pionjärer har vi robotar i fokus och därför finns även ett samarbete med Right Hand Robotics, där resultatet blev en högeffektiv robotarm med maskininlärningsteknik för automatiskt plock av produkter direkt från AutoStore-backen. Även om vi arbetar med otrolig teknik varje dag, så värderas människor högst genom en respektfull, ödmjuk och öppen företagskultur såväl internt som externt.

En spännande framtid

Nu har vi optimerat lagerprestanda i långt över 30 år. Därmed har vi en lång erfarenhet av att designa och installera skräddarsydda lösningar som effektiviserar våra kunders arbetsflöden. 2020 tilldelades Element Logic europeiska distributionsrättigheter för AutoStore, och öppnade därefter fullskalig verksamhet i flera europeiska länder. Sedan 2020 har vi varit världens största AutoStore-distributör och 2022 uppnådde vi globala distributionsrättigheter, följt av förvärvet av SDI, vilket gör oss till en av världens största systemintegratörer. Oavsett lagerstorlek eller bransch hjälper våra robotlösningar, materialhanteringssystem, mjukvaror och konsulttjänster till att förbättra våra kunders värdekedjor, öka deras lönsamhet och uppfylla slutkundens förväntningar på snabb leverans.

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer om automatiserade lagerlösningar?

Kontakta oss