New logistics building Phönix

Ekologiska livsmedelsgrossisten Phönix investerar i två AutoStore-system från Element Logic

Genom ökade marknadskrav på breda produktsortiment och snabba leveranser förlitar sig livsmedelsindustrin alltmer på modern automationsteknik för lagring och orderplockning. Följaktligen beslutade den ekologiska grossisten Phönix, från Tyskland, att optimera och utöka sin intralogistik genom att investera i två mycket effektiva AutoStore-system, levererade av Element Logic.

Två AutoStore-system under ett tak
Phönix huvudlager ligger för närvarande vid företagets huvudkontor i Rosbach nära Frankfurt. Från och med november 2020 flyttar Phönix sitt huvudkontor till Lützellinden, 40 kilometer norr om den nuvarande platsen. För att utnyttja det större lagringsutrymmet optimalt och för att skapa effektivare logistikprocesser fick Phönix den intralogistiska experten Element Logic att planera och implementera två AutoStore-system. Ett system kommer att byggas upp i kylområdet och ett i det torra området i logistikhallen, som består av 14 500 kvadratmeter utrymme. Den modulära designen och det extremt täta AutoStore-systemet möjliggör optimal användning av utrymmet, där uppfarter eller fria ytor för manövrerande enheter inte längre behövs. Den oerhörda utrymmeseffektiviteten var en av de avgörande anledningarna till varför Phönix valde att investera i två AutoStore-system implementerade under ett tak.

Utökad kapacitet
AutoStore-systemet i kylområdet kommer att byggas på en mellanliggande plattform om 391 m² golvyta med en slutkapacitet på 7 500 förvaringsfack. Under den första byggfasen kommer systemet initialt att utrustas med 5 500 lådor, 5 robotar och 2 leveransportar.

AutoStore-systemet i det torra området kommer också att ställas in mot den slutliga storleken på 882 m², vilket möjliggör en lagringskapacitet på 35 500 AutoStore-lådor. I den första fasen kommer systemet att utrustas med 20 000 lagerplatser, 16 robotar och 4 leveransportar.

– Element Logic-teamet övertygade oss genom sin påpasslighet och sitt mycket kompetenta och okomplicerade samarbete. Vi är säkra på att med Element Logic och deras AutoStore-lösning har vi valt rätt partner att stödja oss i vår vidareutveckling på Lützellinden-platsen, särskilt i den nuvarande, otroligt dynamiska situationen”, säger Jörg Mayer, VD för Phönix GmbH.

– Det är kul och väldigt spännande att se AutoStores potential inom livsmedelsindustrin, ett område som vi länge har varit intresserade av. Nu ser vi fram emot att snart sätta spaden i ett liknande projekt i Sverige, säger Thomas Karlsson , VD på Element Logic Sverige.

Bild: Thomas Karlsson, MD, Element Logic Sverige

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer?

Kontakta oss för mer information.

Kontakta oss