Robotlösningar

Apotea väljer robotiserad AutoStore

Sveriges ledande nätapotek Apotea är en gigant inom receptbelagda och icke receptbelagda läkemedel online. Tack vare den allt mer ökade efterfrågan väljer man att ytterligare automatisera sitt lager genom den effektiva AutoStore-lösningen från Element Logic. För första gången på den svenska marknaden ingår också den unika plockroboten eOperator från Element Logic i satsningen.

Morgongåva företagspark, sex mil väster om Uppsala; här ligger Apoteas logistikcenter som är 38 000 kvadratmeter stort och invigdes 2018. Anläggningen är certifierad med Miljöbyggnad Silver och på taket finns en av Sveriges största solcellsanläggningar. Härifrån skickas varje månad ca 1 miljon paket. Under pandemin ökade efterfrågan kraftigt och för att bättre klara av de stora variationer i orderingång som förekommer över tid väljer man att automatisera med AutoStore-systemet från Element Logic. Målet är att optimera sina leveransmöjligheter samt att öka effektiviteten.

Funkar med både personal och robotplockare
Apotea har automatiserat delar av sina lagerprocesser med olika leverantörer genom åren och nu förbättrar man effektiviteten ytterligare. I AutoStore-lösningen ingår 20 000 backar (med plats för 25 000), 30 AutoStore-robotar (R5), 4 karusellportar (där tre av dessa ska hanteras av plockrobotar). AutoStore systemet kommer också kopplas ihop med övriga zoner av automation via ett bansystem. Robotsystemet är byggt för att ytterligare kunna expanderas i framtiden och initialt beräknas den nya kapaciteten bli 800 orderrader i timmen.

eOperator är självlärande
AutoStore är en goods to person-lösning, men som funkar lika bra med personal som med den automatiska plockroboten eOperator, som är en viktig del i den nya satsningen.
eOperator är ett samarbete mellan Element Logic och RightHand Robotics och är en robotplockningsteknik eller robotarmslösning som plockar automatiskt 24/7. Den är utvecklad för att fungera tillsammans med AutoStore för att ytterligare automatisera lagrets processer. Med hjälp av maskininlärning hittar eOperator automatiskt det bästa sättet att hantera det föremålet som skall plockas, vilket ökar orderkapaciteten, godshanteringen och leveranstiden samt skapar en stark länk mellan AutoStore och materialflödet.

Pär Svärdson, CEO på Apotea; varför valde ni lagerautomatisering med AutoStore?
Med pandemin lärde vi oss att vi behöver vara flexibla och ha hög maxkapacitet för att kunna parera den plötsliga efterfrågan som kan uppstå vid kriser som pandemin eller kriget i Ukraina. I början av pandemin dubblade vi vår orderingång och hade svårt att leverera enligt vårt kundlöfte. Med en AutoStore ökar vi kapaciteten på den automation vi redan har på ett effektivt sätt som ger högre flexibilitet i produktionen.

Är satsningen en del i ett större tänk kring er lagerverksamhet?
Ja, vi har sedan 2019 satsat på automation och tror att det är framtiden för att möta kundernas höga krav på snabba och effektiva leveranser.

Vad är ambitionen med de nya automatiska plockarna eOperator?
Ambitionen med robotarna är att ta bort repetitiva arbetsuppgifter för medarbetarna och effektivisera arbetet.

Apoteas VD Pär Svärdson om AutoStore

Lyssna på Apoteas VD Pär Svärdson berätta om deras nya ambitiösa satsning på robotsystemet AutoStore från Element Logic.

"Apotea är en imponerande gigant inom svensk e-handel och eftersom ett av deras främsta försäljningsargument är snabba och exakta leveranser blev det naturligt att koppla ihop deras AutoStore-lösning med Element Logics smarta plockare, eOperator. Resultatet blir förbättrad orderkapacitet, godshantering och leveranstid, "

— Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige.
Anders Bohlin

"För oss var det viktigt med ett system som kan hantera variationer i produktstorlek och orderingång som kan expanderas när vi växer. Den här satsningen hjälper oss att bli mer effektiva vilket underlättar för oss att överträffa våra kunders förväntningar "

Pär-Svärdson-Apotea_Element-Logic

Join our newsletter

Keep up to date, get insights and product updates straight to your inbox.

Sign up

Vill du veta mer om eOperator?

Läs mer