Element Logics minsta AutoStore-installation i Sverige

Med fokus på platsbesparande valde kretskortstillverkaren Note att installera robotsystemet AutoStore för att förse sin produktionslinje med artiklar. Sett till antal lådor är det Element Logics minsta installation på den svenska marknaden.

I Tyskland har Element Logic under en tid sett ett stort fokus på att automatisera industrin. Nu ser allt fler svenska företag möjligheterna med att automatisera sin produktionsdrift. Ett sådant företag är Note Torsby AB, som är en av norra Europas ledande partners för elektroniktillverkning av kretskort och andra artiklar. Anläggningen är Element Logics minsta AutoStore hittills i Sverige sett till antalet backar och footprint. Samtidigt är det troligtvis den AutoStore-anläggning som hanterar flest artiklar – hela 4,5 miljoner stycken. Målet med installationen har varit att spara plats och kostnader samt att effektivisera hela produktionslinan.

– Vi valde AutoStore från Element Logic för att få ett skalbart och yteffektivt lager som tillgodoser alla våra effektivitetsbehov i såväl produktion som produktionsplanering, säger Karin Nichols, vd på Note Torsby AB.

AutoStore, Element Logic

Vill kunna stå sig i konkurensen

Notes AutoStore har varit igång i ett halvår. Den förser produktionslinjen av kretskort genom att plocka ut artiklar som ska vidare till produktion. Systemet går ut på att varan kommer till plockaren och inte tvärtom, tack vare snabba plockrobotar och staplade lådor i ett ramverk, vilket revolutionerar effektiviteten. Den automatiserade lagerlösningen ska hjälpa Note att bli kostnadseffektiva för att kunna stå sig i en allt tuffare konkurrens. Systemet är också skalbart, så om produktionen ökar i framtiden kan Note skala upp sin kapacitet.

– Genom installationen hos Note ser vi ytterligare ett bevis för att AutoStore-teknologin är redo att effektivisera industrin. Dessutom förknippar nog många AutoStore med en viss storlek, men med denna installation ser vi att våra automationslösningar även kan göra stor skillnad i mindre anläggningar, säger Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic Sverige.

– Tekniken är redan på plats och är idag en etablerad effektivitetslösning inom e-handeln. Nu har även industrin fått upp ögonen för möjligheterna och potentialen är enorm, säger Thomas Karlsson, vd på Element Logic Sverige.