Hälsokrafts lagerplock blir 4-5 gånger effektivare

I juni 2023 flyttade Hälsokraft till sitt nya logistikcenter i Tumba. För att fortsätta kunna serva kunderna effektivt och ge en ännu högre servicegrad valde man att satsa på den platseffektiva automationslösningen AutoStore från Element Logic.

Butikskedjan Hälsokraft startades 1993 och består idag av en e-handel samt ett 60-tal hälsokostbutiker runtom i Sverige, från Kiruna i norr till Ystad i söder. Företaget ägs och drivs av deras handlare, med fokus på att hjälpa slutkunden till en bättre hälsa genom hälsoprodukter & rådgivning.

Vill effektivisera sin logistik
Hälsokrafts naturliga hälsokostprodukter har haft en jämn tillväxtkurva de senaste åren, i såväl e-handel som i de fysiska butikerna. När företaget bestämde sig för att framtidssäkra och effektivisera sin logistik i en ny anläggning i Tumba, valde man att göra det med hjälp av robotsystemet AutoStore från Element Logic.

– Automationslösningen med AutoStore har på kort sikt inneburit en högre och mer effektiv produktion för såväl in- som utflödet av varor. Dessutom har vi fått en ökad servicegrad och en högre plockhastighet. Den skalbara lösningen ger oss nu möjlighet att fortsätta vår tillväxtresa, samtidigt som vi stärker kundupplevelsen. Utöver den ökade kundnöjdheten ser vi också att våra medarbetare trivs mer, eftersom AutoStore är en smidig och driftsäker logistiklösning. Vi har haft ett fantastiskt bemötande från Element Logic från dag ett vilket har varit en stor faktor till att vi lyckades genomföra en så framgångsrik integration, säger Rani Malk, vd på Hälsokraft.

Hälsokrafts vd, Rani Malk är nöjd med automationslösningen från Element Logic

Den första installationen innehåller 13 500 lådor, men man har redan gjort plats för att kunna skala upp till 15 000 lådor. Dessa kommer att hanteras i AutoStore-griden av 26 robotar, vilket betyder ganska många robotar på liten yta. Det innebär en platseffektiv lösning som ger en effektivitet på 700 binpresentationer i timmen. Därmed blir Hälsokrafts lagerplock 4-5 gånger effektivare än tidigare. I installationen ingår även 6 portar (med plats för 2 ytterligare) i silokonstruktion för att enkelt kunna skalas upp med takeaway bana.

– Hälsokrafts betydande ökning i plockeffektiviteten kommer att möjliggöra ännu bättre kundservice samtidigt som förutsättningarna för lönsamhet stärks kraftigt, säger Jörgen Andersson, Sales Manager på Element Logic Sverige.

Element Logics installation i siffror:

  • 13 500 lådor (kan skalas upp till 15 000)
  • 26 robotar
  • 6 portar (kan skalas upp till 8)
  • 700 binpresentationer i timmen (innebär 4-5 gånger effektivare plock)

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt lager?

Kontakta oss idag!