Focus Nordic ökar plockeffektiviteten med 400% – genom AutoStore från Element Logic

Focus Nordic erbjuder ett stort antal varumärken inom foto, video och optik. Vid huvudkontoret i Göteborg har man gjort en utbyggnad av den befintliga lagerbyggnaden och samtidigt satsat på robotsystemet AutoStore från Element Logic, vilket kraftigt ökar lagrets plockeffektivitet.

Focus Nordic är den ledande distributören av foto, video och optik i Europa med fler än 70 varumärken på 28 marknader och härstammar från en fusion 2010 av tre företag från Norge, Sverige och Danmark. I Bergsjödalen, Göteborg ligger deras centraliserade svenska huvudkontor som täcker logistik, produktledning, marknadsföring, ekonomi och IT.

400% ökad plockeffektivitet

Focus Nordic har sedan några år börjat med e-handel och i takt med detta har man blivit alltmer trångbodda med en låg fyllnadsgrad i den befintliga logistikfastigheten. Eftersom man räknar med att e-handeln kommer att öka framöver, så beslutade man sig för att bygga ut. Samtidigt passar man på att installera automationslösningen AutoStore från Element Logic, med 9 robotar och 19 000 lådor. Målet är att effektivt kunna lagra fler produkter och öka andelen orderrader. Dessutom möjliggör AutoStore att man slipper interna transporter.
Allt som allt innebär automationslösningen från Element Logic att Focus Nordics fyllnadsgrad ökar med 200% och plockeffektiviteten med hela 400%.

Systemet gick i drift 16 januari och medan installationen pågick kunde Focus Nordic arbeta på som vanligt.

Robotautomatiserat lager

– Focus Nordic sökte en modern och framtidssäkrad automationslösning eftersom man tidigare inte kunnat lagra så mycket som man önskat. Med AutoStore hjälper vi dem att stärka såväl effektivitet som ergonomi, säger Tobias Crona, Project Manager på Element Logic Sverige.

– Vi har under många år kämpat med lagringskapacitet på vårat eget lager och behövt hyra plats externt för buffertlagring. När vi tog beslutet att bygga ut vårt lager riktade vi snabbt ögonen mot AutoStore som passade vårt flöde och produktsortiment väldigt väl. Att vi nu kan lagra allt in-house med hög fyllnadsgrad och dessutom öka vår plockeffektivitet med upp emot 400% känns helt fantastiskt. Vi är spända på framtiden och att kunna öka vårt sortiment och erbjuda snabbare och bättre lösningar mot våra kunder, säger Jesper Behrman, Logistics Manager på Focus Nordic.

Se filmen om AutoStore hos Focus Nordic

Element Logics installation i siffror:

  • 19 000 lådor
  • 2 karusellportar (+ plats för 2 ytterligare)
  • 2 conveyorportar (+ plats för 1 ytterligare)
  • 9 robotar (r5)
  • 200% ökad fyllnadsgrad
  • 400% ökad plockeffektivitet

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt lager?

Kontakta oss!