Hemtex väljer automation från Element Logic till det nya lagret

Heminrednings- och hemtextilföretaget Hemtex flyttar från sin tidigare 3PL-lösning och sköter istället sin logistik själva i en nybyggd fastighet i Viared utanför Borås. I det nya logistikcentret satsar man på automation från Element Logic med bland annat robotsystemet AutoStore.

Hemtex har 130 butiker i Sverige, Finland och Estland samt en snabbt växande e-handel. Hemtex ägs av det norska och börsnoterade koncernen Kid ASA, som i slutet av 2022 uppgick till totalt 286 butiker.

I dag har Hemtex sin logistik hos Schenker Logistics TPL-lager på Landvetter. Men nu satsar alltså textilkedjan på att ta hem logistiken och köra i egen regi. Det nybyggda centrallagret i Viared är över 25 000 kvm stort och kommar att innehålla huvudkontoret som flyttes från Borås centrum, i ett perfekt läge mot riksväg 40.

Fler funktioner blir automatiserade

Kid-koncernen, som har 156 butiker i Norge under Kid Interiør som är motsvarighet till Hemtex, har en AutoStore-anläggning från Element Logic i sitt logistikcenter i Norge utenfor Oslo som togs i drift första halvåret i 2020. Inför Hemtex nya lager har man samarbetat kring utvecklingsfrågor och valt att satsa på automation från Element Logic även här.

I installationen från Element Logic ingår gridsystemet AutoStore med 35 000 backar och 38 robotar. Därtill installeras också ett conveyor system samt automation för waste, takeaway, sortering och specialpackning i kartonger och påsar. Denna automationen styrs av Element Logics mjukvara eManager. AutoStore-anläggningen kommer enligt beräkningarna prestera 900 orderrader per timme, innan förberdelser för framtida utbyggnader används. Utöver detta har Hemtex investerat i annan automation som effektiviserar varumottagning och avfallshantering.

– Vi har god erfarenhet av Element Logic och AutoStore från vårt centrallager i Norge, och har utifrån grundliga bedömningar valt att utöka samarbetet när vi nu etablerar ett nytt och separat centrallager i Sverige, säger Anders Fjeld, VD på Kid ASA.

– Hemtex tar kontroll över hela sin automationskedja och satsar på effektiv automation som kommer hjälpa dem att öka sin lönsamhet. Jag ser fram emot att följa deras logistikutveckling på Hemtex hemmaplan i textilstaden Borås, säger Anders Bohlin, Sales Director på Element Logic.

Planerad start för Hemtex nya AutoStore-lager i Viared är under våren 2023.

Element Logics installation hos Hemtex:

  • 35 000 backar (med framtida plats för 50 000 backar)
  • 38 robotar (kan utökas)
  • 9 portar för plock och putaway (med framtida plats för 16 portar)