Kesko utvecklar sin automation med Element Logic

Kesko erbjuder i Sverige ett omfattande utbud av produkter och tjänster inom bygg och teknisk handel. För att få en högre yteffektivitet och plockeffektivitet valde man att byta ut sin halvautomatiska lagerlösning till det moderna helautomatiska robotsystemet AutoStore från Element Logic.

Kesko Sverige, som ägs av den finska koncernen Kesko, består av K-Rauta, K-Bygg och Onninen. Kesko är en av de största detaljhandelskedjorna i norra Europa. Affärsområdet bygg- och teknisk handel, med cirka 17 000 anställda, har ett omfattande utbud av produkter för såväl proffs som slutkonsument. Försäljningen sker genom ett omfattande butiksnätverk, e-handel och digitala tjänster.

Viktigt med hög servicegrad

För Kesko är det avgörande att kunna erbjuda en hög servicegrad vare sig det rör sig om produktfrågor, beställningsvaror eller mer komplicerade projektleveranser. Därför har man genom åren utvecklat och förädlat en rad tjänster för att förenkla kundresan, som specialtransporter, tidsanpassade leveranser och anpassade kundlager. Företagets centrallager ligger i Örebro och här har man tidigare haft vertikalliftar, en slags halvautomatisk lagerlösning, som man nu vill byta ut till en modernare lösning.

Framtidssäkrar lagereffektiviteten

För att framtidssäkra och ytterligare kunna se till att kunden får det den har beställt, på rätt plats och i rätt tid valde Kesko att satsa på flexibla automationssystemet AutoStore från Element Logic. Kesko startar med en relativt liten lösning, men som ger en omedelbar yteffektivitet och som går att skala upp för framtida behov. I installationen ingår en silokonstruktion, för att kunna addera annan utrustning som take-away bana och andra enheter. Plockeffektiviteten kommer att ligga på 150 binpresentationer i timmen.

– Kesko satsar på den svenska marknaden och med ett brett produkterbjudande inom både bygg- och teknisk handel är centrallagret ett viktigt nav för vår logistik. Vi vill kontinuerligt effektivisera vår logistik och har valt att samarbeta med Element Logic i installationen av en lagerautomation från AutoStore, eftersom vi då får möjlighet att samarbeta med marknadsledare på området, säger Maria Andersson, Logistikdirektör Kesko.

– Kesko är en imponerande koncern som nu tar nästa naturliga steg i sin automationsresa för en ökad yteffektivitet och plockeffektivitet. Satsningen på AutoStore handlar i grund och botten om att kunna erbjuda sina kunder en ökad leveranssäkerhet, säger Jörgen Andersson, Sales Manager på Element Logic Sverige.

Element Logics installation i siffror:

  • 10 000 lådor (med plats för totalt 15 000)
  • 2 portar (med plats för ytterligare 4)
  • 6 robotar

 

Vill du veta mer om lagerautomation?

Kontakta oss idag