New Wave ökade sin produktivitet med 300%

Med hjälp av Element Logic flyttade grossistförsäljaren New Wave in i ett nytt lager, utan att kunderna märkte det. Samtidigt fick företaget också utmärkelsen Årets Leverantör.

New Wave är en norsk grossistförsäljare av textilier och specialiserad på sport- och arbetskläder. Med en stabil tillväxt och återkommande högsäsongstoppar insåg man att det gamla lagret inte räckte till längre.

”Det var för litet och kunde inte hålla jämna steg med kundernas efterfrågan. Det var helt enkelt inte tillräckligt effektivt för oss”, säger Morten Halvorsen, VD för New Wave. “Vi visste att vi var tvungna att ta steget in i framtiden och automatisera vårt lager.”

Nu har New Wave flyttat in i ett helt nytt lager i Østfold. Under de två år som det tog att förbereda flytten har Element Logic funnits med under varje steg längs vägen och säkerställt att övergången gått smidigt. Samtidigt såg man till att optimera varje centimeter av lagerbyggnaden på 8 000 m².

autostore
New Waves VD Morten Halvorsen och Element Logics konsult Kjell Blakseth skakar hand efter ett väl utfört arbete. Deras nya automatiserade lager var igång från första dagen och levererar redan fina resultat

Igång redan från dag 1

”Vi har arbetat nära New Wave under hela flytten. Det gjorde det möjligt för New Wave att ta över det tekniska samtidigt som vi fick värdefulla insikter i hur systemet kunde optimeras”, säger Kjell Blakseth, konsult på Element Logic.

”De har levererat all lagerutrustning och arbetat tillsammans med vår byggentreprenör för att verkligen optimera lagrets prestanda. Allt har levererats och implementerats i tid och utan problem. Vi var igång redan från dag 1, fortsätter Halvorsen.

Med den automatiserade AutoStore-lösningen från Element Logic har plockkapaciteten ökat med 300 % samtidigt som plockområdet har minskat med 8000 m³.

”Det resultatet har vi fått bara på de få månader vi varit här. Nu när vi närmar oss en högsäsong får vi verkligen se den fulla kapaciteten i det automatiserade lagret”, säger Halvorsen som också ser fram emot de framtida möjligheterna till skalbarhet.

“Våra beräkningar visar att vi kan fördubbla våra intäkter i det här lager utan att behöva bygga ut det”.

Motiverade lagerarbetare

En annan positiv effekt av flytten från det gamla lagret till det nya är hur arbetskraften påverkats. Implementeringen av AutoStore har minskat antalet gaffeltruckar med hälften.

“Att arbetsdagen är ergonomiskt anpassad, att luften är renare och tekniken modern har haft stor påverkan på de anställda,” förklarar Halvorsen.

New Waves controller och lagerarbetare Martin Nordahl bekräftar:

”Kroppen är inte längre öm när man vaknar på morgonen, och i allmänhet tycker jag att stämningen på lagret avsevärt har förbättrats. I utvalda lagerzoner kan vi nu lyssna på musik eller podcaster samtidigt som vi arbetar, för vi behöver inte oroa oss för att bli överkörda av gaffeltruckar”.

På det hela taget har New Wave blivit ett mycket mer smidigt och effektivt företag efter att lagret blev automatiserat.

”Vi förväntar oss en sundare verksamhet och ökad kundnöjdhet eftersom leveranserna blir snabbare och misstagen mindre. Tack vare Element Logic och AutoStore blir vi en bättre leverantör, avslutar VD:n för New Wave.

Är du redo att ta nästa steg?

Ta reda på hur Element Logic kan optimera kapaciteten i ditt lager.

Kontakta oss