Kombinationen av erfarenhet och ett brett utbud av lösningar ledde till att XXL fick överlägsna konkurrensfördelar

Bara ett år efter installationen av sin AutoStore-lösning såg XXL en radikal förbättring av effektiviteten, ett väsentligt förbättrat användande av lagerutrymmet, minskade ledtider till butikerna och mindre plockfel. Projektets ROI var också över förväntan.

XXL Sport og Villmark är den största och snabbast växande sportkedjan i Norden. Den kontinuerliga tillväxten satte ett ökat tryck på lagrings- och hanteringskapaciteten och ledde till ett större behov av manuella lagerjusteringar. Lösningen blev Element Logics AutoStore® och eManager.

”Vi är mycket beroende av effektiva logistiklösningar för att kunna förse våra kunder med välkända varumärken till låga priser. Vårt samarbete med Element Logic är en av de viktigaste faktorerna till att vi fått en högeffektiv försörjningskedja som håller kostnaderna nere”, säger Geir Nielsen som är Nordic Warehouse Manager på XXL.

autostore

En investering som överträffade förväntan

Fas 1 av implementeringen av AutoStore och mjukvaran eManager riktade in sig på textilsortimentet, segmentet med störst potentiell besparing sett till hur lagringen och hanteringen kunde bli mer effektiv.

Fas 2 gjorde det möjligt för XXL att följa sin vision: ”Om produkten passar in i AutoStore – så går den in i AutoStore!” och de utökade systemet med 4x lagringskapaciteten och 4x transaktionskapaciteten.

”Projektet gick smidigt och smärtfritt, och vi är särskilt nöjda med att vi kunde använda systemet till 100% redan från första dagen. Att kostnadsbesparingarna blev större än förväntat gör det ännu bättre”, säger Nielsen.

autostore

Byggt för framtida tillväxt

2013 byggde XXL ett helt nytt centrallager i Örebro. Lagret bistår XXL: s starka tillväxt på den svenska och finska marknaden, och även de nya marknaderna som är på gång i Europa.

”När vi beslutade oss för att anlägga ett svenskt centrallager var det viktigt för oss att få igång det så snart som möjligt. Enligt vårt önskemål tror jag att Element Logic satte ett nytt världsrekord i att bygga och få igång ett automatiserat lagersystem. Det tog dem bara två månader från början till slut, och det gjorde det möjligt för vårt centrallager att prestera på topp från första dagen ”, säger Nielsen.

Han fortsätter:

”Det goda resultatet vi fick med eManager och AutoStore i Norge gjorde valet enkelt när vi beslutade att bygga ett lager i Sverige. En investering i AutoStore® och eManager från Element Logic är en garanti för en effektiv och mycket prisvärd leveranskedja.

Få större konkurrenskraft

Ta reda på hur Element Logic kan optimera kapaciteten i ditt lager

Kontakta oss